Slijp instructies

Controleer of je schaatsen een slijpbeurt nodig hebben.
Glijd je weg op het ijs als je afzet? Dan zijn je ijzers bot. Maar dat betekent ook dat je eigenlijk te laat bent met slijpen. Haal thuis de rug van je nagel langs de ijzers. Als er nagelschraapsel aan de ijzers blijft hangen, dan kun je er nog wel even tegenaan. Zo niet, lees dan de volgende stappen.

Zet je schaatsen in een slijpblok- of tafel.
Schaatsen in de hand slijpen is geen aanrader. Je krijgt pas een echt goed geslepen ijzer als je regelmatige druk uitoefent tijdens het slijpen. Er zijn speciale slijptafels of slijpblokken te koop, bijvoorbeeld bij De Schaatsomloop. In het slijpblok (of de slijptafel) klem je de schaats op de kop met de ijzers naar boven. Bij de meeste slijpblokken staat automatisch ingesteld dat de ijzers bij het plaatsen precies recht staan. Dat is heel belangrijk, een ijzer moet altijd een hoek van 90 graden hebben anders is er bijna niet op te schaatsen. Is dit bij jouw slijpblok niet het geval, ga dan heel secuur te werk. Gebruik bijvoorbeeld een waterpas.

Start met de grove slijpsteen.
De meeste slijpstenen hebben een grove en een fijne kant. De grove kant kun je voelen, maar ook zien. Deze is vaak wat donkerder van kleur. Beweeg de slijpsteen van boven naar beneden en van beneden naar boven terwijl je tegelijkertijd de steen haaks van links naar rechts schuift (zie afbeelding). Zo voorkom je dat je slijpsteen hol wordt. Blijf slijpen totdat er aan beide kanten van de ijzers ‘braampjes’zitten. Dit zijn kleine krulletjes ijzer.

Herhaal het proces met de fijne slijpsteen.
Herhaal het gehele slijpproces nu met de fijne kant van de slijpsteen.

Verwijder de bramen met een braamsteen; eventueel daarna polijsten.
Met een zogenaamde ‘braamsteen’ verwijder je als laatst de kleine ijzerkrulletjes van de ijzers. Zet de braamsteen tegen de zijkant van de ijzers en beweeg de steen verticaal langs de ijzers totdat alle braampjes verdwenen zijn. Dit kun je controleren door met je nagel langs de zijkant van de ijzers te gaan. Voel je weerstand, dan moet je nog even verder slijpen. Eventueel kun je ze daarna nog polijsten. Een goede polijstdriehoek (3 verschillende groftes schuurpapier) is van Zandstra. Polijsten is altijd de laatste handeling.

Breng je schaatsen minimaal eens per jaar naar een echte schaatsenslijper.
Dit om te controleren of de ronding van je ijzers nog in orde is. Door je schaatsen zelf te slijpen kan deze ronding nog wel eens verloren gaan. Ook kleine beschadigingen in de randen van het ijzer worden zo weggewerkt. De Schaatsomloop is u ook in deze graag ter wille.

Zie ook onze pagina Schaatsen slijpen.